Mantelzorgverhaal uit Harlingen

“Ik koester alle geluksmomentjes die we samen hebben”

Iedere dag zorgen zo'n 5 miljoen Nederlanders voor een partner, kind, familielid of naaste. Dat doen ze met liefde, toewijding en aandacht. Vandaag op de Dag van de Mantelzorg zetten we al deze onmisbare mantelzorgers in het zonnetje. Zoals Simon van der Rest (77) uit Harlingen die mantelzorger is voor zijn vrouw Anna. Zij kreeg in 2022 de diagnose Alzheimer.

"In 2019 merkten we dat Anna steeds meer problemen kreeg met het vinden van de juiste woorden. Ons vermoeden dat ze Alzheimer had, werd in 2022 bevestigd. Spreken gaat steeds lastiger en inmiddels kan ze niet meer lezen. Zeker voor iemand die jarenlang in een boekhandel heeft gewerkt, is dat zeer frustrerend.

Fijne uitlaatklep

Naast de problemen met het vinden van woorden, merk ik dat Anna steeds angstiger wordt. Fietsen en wandelen gaan daardoor helaas niet meer. Ons wereldje wordt alsmaar kleiner. Gelukkig hebben we goede vrienden die ons regelmatig uitnodigen. Voor mij zijn die gesprekken een fijne uitlaatklep om mijn verhaal te delen. Ook onze dochters en kleinkinderen komen vaak bij ons op bezoek. Daar genieten we intens van.

Twee keer per week gaat Anna naar het Odensehuis in Bolsward. Van het Odensehuis krijg ik naast praktische hulp ook tips hoe ik mijn eigen gezondheid niet uit het oog verlies. Daarvoor gebruik ik op de 6 dimensies van positieve gezondheid. Dat zijn vragen die me houvast geven. Zit ik lekker in m'n vel? Kan ik nog meedoen in de samenleving? Ik ben bijvoorbeeld vrijwilliger op de Willem Barentsz werf en bij Het Hannemahuis. Dat geeft me naast energie ook het gevoel dat ik er nog toe doe. Dit probeer ik zo lang mogelijk te doen.

Geluksmomenten koesteren

Wat me op de been houdt, is de grote dankbaarheid van Anna. Ik heb het geluk dat ik een heel lieve vrouw heb. Ze is niet agressief, ze dwaalt niet en ze is ontzettend blij dat ik haar help. Ik koester alle geluksmomentjes die we samen nog hebben. Fotoboeken doorbladeren van vroeger, tv kijken of een potje Mens-erger-je-niet. Het klinkt doodgewoon, maar voor ons zijn dat soort momenten  bijzonder.

Mijn advies aan andere mantelzorgers? Wees niet geheimzinnig over wat er speelt achter de voordeur. Als je omgeving weet wat er aan de hand is, kunnen ze rekening met je houden. En maak gebruik van de hulp die er is. In mijn geval zijn dat de experts van het Odensehuis en onze huisarts. Beide bieden een luisterend oor. Het gevoel dat je gezien en gehoord wordt, is essentieel om het vol te houden.

In voor- en tegenspoed

Er zal ongetwijfeld een moment komen dat ik niet langer voor Anna kan zorgen, maar ik probeer dat zo lang mogelijk te rekken. Ik heb tijdens mijn huwelijk beloofd dat ik er voor haar zou zijn in voor- en tegenspoed. We hebben jarenlang geleefd in voorspoed. Nu is het mijn taak om er ook voor haar te zijn in de jaren dat het tegenzit. En dat doe ik met alle liefde die ik in me heb."