Kort verslag vergadering raadscommissie 12 februari 2024
Initiatiefvoorstel Lijst Fier inzake standplaatsenbeleid
Lijst Fier stelt voor een nieuwe verordening op te stellen waarin het verstrekken van standplaatsvergunningen een bevoegdheid wordt van de raad, in plaats van het college. Wat er met de nieuwe verordening zou veranderen is dat:
- de duur van een standplaatsvergunning wordt verlengd van 5 naar 7 jaar
- wie een standplaatsvergunning krijgt wordt bepaald door een puntensysteem in plaats van door loting
- de haringkar wordt verplaatst van de Dorpsstraat naar het Havenplein en
- het aantal zit- en staanplaatsen verandert.
Het college heeft haar mening hierover gegeven door een zienswijze in te dienen en raadt het voorstel om diverse redenen af.
Als meeprater schuift mevrouw A. op ’t Hof namens Staatsbosbeheer aan tafel. Portefeuillehouder M. Schrier geeft aan het jammer te vinden dat het college niet aan tafel wordt uitgenodigd om haar zienswijze toe te lichten. Volgens de heer Veerdig is het college met het indienen van de zienswijze uitgepraat.
Mevrouw Op ’t Hof geeft aan dat Staatsbosbeheer de zienswijze van het college deelt en dat de vergunningverlening zo simpel mogelijk moet worden gehouden.
Vanuit fracties NLV en Groen Wit wordt gevraagd waarom Lijst Fier over dít onderwerp een initiatiefvoorstel indient, waarom dit zo urgent is en of er een bredere visie achter zit.
De heer Veerdig van Lijst Fier antwoordt hierop dat het een goed moment is omdat de situatie op de plek waar de haringkar eerst stond, is veranderd. Het liefst had hij de vergunninghouders van de standplaatsen meer ruimte willen geven maar dat kan niet, daarom wordt voorgesteld de duur van de vergunning te verlengen.
De overige fracties zijn niet positief over het voorstel en zijn ook bang voor meer rommeligheid op het Havenplein bij verplaatsing van de haringkar naar die locatie. In de zomer staat het al vol fietsen die daar gestald worden tijdens de afsluiting van de Dorpsstraat.
Innen Toeristenbelasting
De gemeente Vlieland heeft samen met de gemeente Terschelling onderzocht of een andere manier van heffen en innen van de toeristenbelasting mogelijk is. Na onderzoek van verschillende mogelijkheden stelt het college nu voor om eerst met het huidige systeem door te gaan, maar wel de intentie uit te spreken om in 2027 over te gaan tot invoering van een digitaal nachtregister en de inning van toeristenbelasting daar aan te koppelen. De samenwerking met Terschelling op dit onderwerp wordt dan losgelaten.
Als meepraters schuiven aan tafel de heer J. van der Veen van SRV, mevrouw M. Osinga van de SAV, mevrouw A. op ’t Hof van Staatsbosbeheer en ook schuift aan wethouder M. Vellinga. Alle drie vinden dat het huidige systeem goed werkt en zien graag dat dit niet verandert.
In de raadsvergadering van 26 februari wordt over beide voorstellen een besluit genomen.