Informatie opvragen en Wet open overheid (Woo)
Informatie van de gemeente
Informatie van de overheid moet zo veel mogelijk openbaar zijn. Dit staat in de Wet open overheid (Woo). U hebt bijvoorbeeld recht op informatie over beleid van de gemeente. De gemeente informeert haar inwoners via persberichten, de gemeente info of via de website.
Kijk hier welke informatie de gemeente Vlieland al actief openbaar maakt.
Als u informatie wilt opvragen die de gemeente (nog) niet openbaar heeft gemaakt, kunt u een informatieverzoek of Woo-verzoek indienen bij de gemeente. Een informatieverzoek is de meest gebruikte en snelste manier van informatie aanvragen.
Informatieverzoek
Mensen willen in veel gevallen informatie of documenten voor eigen gebruik. En dat mag iedereen ook gewoon vragen; in de meeste gevallen wordt de informatie ook verstrekt. Iedereen mag een informatieverzoek doen bij de gemeente. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om feitelijke informatie (‘hoeveel…’, ’hoe vaak…’, e.d.), documenten voor een bezwaarschriftdossier of informatie naar aanleiding van een klacht.
Een informatieverzoek is gewoon informatie bij de gemeente opvragen. Er volgt geen formele procedure, maar alleen een antwoord aan u. Hieraan kunnen we normaal gesproken snel voldoen.
Het indienen van een informatieverzoek kan via een brief of online via onze website:
Informatieverzoek indienen
Woo-verzoek
Bij een Woo-verzoek gaat het om bestaande documenten (de gemeente hoeft geen nieuwe documenten te maken) die de verzoeker openbaar gemaakt wil hebben voor iedereen. Hierbij gelden strenge regels voor de afhandeling. De beslissing op het verzoek is een officieel besluit. Een positief besluit leidt ertoe dat de documenten voor iedereen openbaar zijn. Daardoor duurt het werk aan een Woo-verzoek vaak veel langer dan een informatieverzoek.
Iedereen mag aan de overheid vragen om documenten openbaar te maken. Daaronder vallen niet alleen memo’s, beleidsnota’s en bestuurlijke stukken, maar ook bijvoorbeeld e-mails, sms’jes, social media, Messenger- en WhatsApp-berichten over onderwerpen die met het werk van een gemeente te maken hebben.
Geef in uw Woo-verzoek duidelijk aan welke informatie u wilt. Richt uw verzoek om schriftelijke informatie aan:
College van burgemeester en wethouders van Vlieland
Postbus 10
8899 ZN Vlieland
Het indienen van een Woo-verzoek kan via een brief of online via onze website:
Een verzoek per e-mail wordt niet in behandeling genomen.
Hoe lang duurt het?
De gemeente heeft vier weken de tijd om te reageren. Maar het kan ook langer duren. Bijvoorbeeld als het om heel veel informatie gaat.
Vaak zijn vier weken niet genoeg om de informatie bij elkaar te zoeken. De gemeente mag er dan twee weken langer over doen. Als u veel informatie heeft opgevraagd, zijn twee weken extra vaak ook niet genoeg. In dat geval maken we afspraken met u. U kunt dan bijvoorbeeld aangeven welke informatie u als eerste wilt ontvangen.
Bezwaar maken
- Als de gemeente niet op tijd beslist, kunt u bezwaar maken
- Wijst de gemeente uw verzoek af en bent u het hier niet mee eens? Dan kunt u binnen zes weken bezwaar maken.
Deze informatie krijgt u niet
Sommige informatie mag de overheid niet met u delen. Bijvoorbeeld vertrouwelijke of privacygevoelige informatie. Of omdat het de veiligheid van Nederland in gevaar brengt. In die gevallen staat dat in het antwoord op uw Woo-verzoek.