Hoe kunt u invloed uitoefenen
U kunt op verschillende momenten en manieren invloed uitoefenen op de totstandkoming van een raadsbesluit. Ook kunt u eens een keer kijken hoe het werkt bij een raadsvergadering, de vergaderingen van de gemeenteraad zijn openbaar.
Hieronder leest u meer over de mogelijkheden om invloed uit te oefenen.
Stemmen!
Elke vier jaar kunt u stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Dit is wel de belangrijkste mogelijkheid om invloed uit te oefenen.
In 2022 zijn er gemeenteraadsverkiezingen geweest. De volgende gemeenteraadsverkiezingen zijn in 2026.
Meepraten bij de raadscommissie of inspreken tijdens de raadsvergadering
De raadscommissie is een vergadering waar informatie wordt uitgewisseld, er worden geen besluiten genomen.
Meepraten over een onderwerp dat op de agenda van de raadscommissie staat
Als inwoner, ondernemer of organisatie kunt u meepraten in de raadscommissie. U zit dan, bij het betreffende agendapunt, aan tafel bij de commissieleden en kunt informatie, ideeën en meningen naar voren brengen. De commissieleden kunnen u vragen stellen en reageren op uw inbreng. U kunt ook zelf nog een reactie geven op hetgeen er wordt gezegd.
Door de verschillende agendapunten op deze manier in de raadscommissie te bespreken krijgen de raadsleden een completer beeld van het onderwerp, waardoor ze in de raadsvergadering een weloverwogen besluit kunnen nemen.
Inspreken over een onderwerp dat op de agenda van de raadsvergadering staat
Niet alle onderwerpen waar de raad een besluit over moet nemen zijn behandeld in de raadscommissie. Over die onderwerpen kunt u in de raadsvergadering nog inspreken.
U krijgt dat bij aanvang van dat onderwerp de gelegenheid om in 5 minuten uw inbreng naar voren te brengen. De raadsleden kunnen u vragen stellen of reageren op uw inbreng.
Inspreken over een onderwerp dat niet op de agenda van een vergadering staat kan tijdens de raadsvergadering
Inwoners, instellingen en bedrijven kunnen inspreken over actuele zaken die in de gemeente spelen. Die inspraak vindt plaats tijdens de raadsvergadering bij het agendapunt Spreekrecht voor burgers. Insprekers kunnen maximaal 5 minuten het woord voeren. Raadsleden kunnen vervolgens vragen stellen of een korte reactie geven.
Aanmelden voor meepraten of inspreken
Meepraters en insprekers melden zich voor 12.00 uur op de dag van de vergadering aan bij de griffier (griffier@vlieland.nl of 06-38739152) en vermelden daarbij naam, telefoonnummer en het agendapunt of onderwerp waarover u wilt meepraten of inspreken.
De agenda’s van de raadsvergaderingen en de raadscommissievergaderingen worden gepubliceerd via de gemeentelijke website.
Algemene richtlijnen over meepraten en inspreken
Als u zich heeft aangemeld als meeprater of inspreker, neemt u plaats op de publieke tribune. U wordt door de voorzitter, bij het betreffende agendapunt, uitgenodigd om plaats te nemen aan tafel.
Uiteraard hanteert u fatsoenlijk taalgebruik (geen scheldwoorden of schuttingtaal) en spreekt u niet over specifieke personen.
Na afloop van het agendapunt wordt u verzocht plaats te nemen op de publieke tribune.
Inspreken kan niet over:
- Een onderwerp waarover een bezwaar- en beroepsprocedure, juridische- of klachtenprocedure loopt;
- Benoemingen, keuzen, voordrachten of aanbevelingen van personen;
- Onderwerpen waarover de raad een afzonderlijke inspraakprocedure heeft gehouden;
Indien u nog vragen heeft kunt u contact opnemen met de griffier Magda Brinksma via mail: griffier@vlieland.nl of telefonisch: 06-38739152
Een brief schrijven
Een brief aan het college
Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor de uitvoering én voor de voorbereiding van raadsvoorstellen.
U stuurt een brief aan het college:
- Als u iets wilt weten over lopende zaken
- Als u iets wilt weten over de uitvoering van plannen.
Dit kan door het schrijven van een brief of het sturen van een e-mail aan info@vlieland.nl.
Een brief aan de gemeenteraad
De gemeenteraad stelt kaders, controleert het college van burgemeester en wethouders en is de volksvertegenwoordiger.
U stuurt een brief aan de raad:
- Als het college een voorstel aan de raad doet en u wilt dat de raad bij de besluitvorming rekening houdt met uw standpunt. (U heeft bijvoorbeeld het gevoel dat dit door het college nog niet voldoende is gebeurd).
- Als u ideeën heeft over een gemeentelijke aangelegenheid.
- Als u zich zorgen maakt over de uitvoering van het beleid dat door de raad is vastgesteld.
Dit kan door het schrijven van een brief of het sturen van een e-mail aan griffier@vlieland.nl.