Ervaringsverhaal Mantelzorg
Iedere dag zorgen zo'n 5 miljoen Nederlanders voor een partner, kind, familielid of naaste. Dat doen ze met liefde, toewijding en aandacht. Tijdens de Dag van de Mantelzorg op 10 november stonden al deze onmisbare mantelzorgers in het zonnetje. Zoals Jitske van der Veen (35) uit Franeker, die mantelzorger is voor haar oudste dochter met autisme.
"Het klinkt misschien gek maar al tijdens de zwangerschap had ik het gevoel dat ons eerste kindje een bijzondere baby was. Dat gevoel werd alleen maar sterker nadat onze dochter geboren was. Ze ontwikkelde zich anders dan leeftijdsgenootjes. Het viel ons op dat ze anders reageerde in sociale situaties, niet goed kon omgaan met veranderingen en vaak overprikkeld was. In groep vijf hebben we aan de bel getrokken. Uit onderzoek bleek dat onze dochter autisme heeft.
Van de buitenkant zie je niets aan haar, maar haar autisme heeft grote invloed op ons gezinsleven. Dat begint 's ochtends vroeg al. Doordat ze prikkels niet goed kan filteren, is ze heel snel overprikkeld. Om de dag zo relaxed mogelijk te starten, help ik haar met het smeren van haar brood en het inpakken van de schooltas. Het zijn allemaal dingen die ze prima zelf kan, maar die onder tijdsdruk kunnen zorgen voor kortsluiting. Die kortsluiting kan zich op allerlei manier uiten. Woede, verdriet maar ook in een vastloper: dan heeft ze geen idee meer wat ze moet doen.
Gelukkig sta ik er niet alleen voor. Mijn man en ik zijn ontzettend goed op elkaar ingespeeld. Ook De Einstein Class, een school voor aangepast onderwijs, denkt met ons mee. Hier krijgt onze dochter de ondersteuning krijgt die ze nodig heeft. Zo mocht ze in Havo 3 al haar profielkeuze maken, zodat ze nu alleen nog vakken volgt waarin ze straks examen doet. Dat geeft veel rust. Tot slot krijgen we goede ondersteuning van het Autisme Team Noord-Nederland (ATN) in Drachten.
Ook onze jongste dochter is 'jonge mantelzorger'. Niet in de zin dat ze voor haar zus zorgt, maar ze moet wel altijd rekening houden met de stemming van haar zus. Deze groep wordt vaak vergeten. Vandaar dat ik ben begonnen als vrijwilliger bij ‘Jonge mantelzorgers’. Naast het organiseren van leuke activiteiten voor jonge mantelzorgers is ons doel om meer bekendheid te geven aan deze doelgroep.
Daarnaast ben ik vrijwilliger bij 'Mien Maatsje Harlingen' en 'Myn Maatsje Waadhoeke'. Ik ben maatje van drie dames, met wie ik iedere week activiteiten onderneem. Dat ik van waarde ben voor een ander geeft me een goed gevoel. Maatje zijn is ook zorgen voor iemand, maar toch heel anders dan mijn rol als mantelzorger voor mijn dochter.
Het heeft trouwens wel even geduurd voordat ik mezelf echt ‘mantelzorger’ durfde te noemen. Heel lang hield ik mezelf voor dat ik toch ‘gewoon’ moeder was en dat dit is toch ‘gewoon’ de zorg voor mijn kind was. Maar inmiddels weet ik dat er wel degelijk verschil zit tussen ‘gewoon’ moeder zijn en mantelzorger zijn. Dit is een fulltime baan die heel veel energie kost, maar die ik uit liefde voor mijn kind doe.
Dat is precies wat ik andere mantelzorgers wil meegeven: de zorg en liefde die je in het mantelzorgen steekt, gun die ook aan jezelf. Alleen door goed voor jezelf te zorgen, kun je goed voor een ander blijven zorgen."
Wil je meer informatie over ondersteuning van mantelzorgers in de gemeente Vlieland? Kijk op www.vlieland.nl/mantelzorg of neem contact op met Albert Jan van de Belt, mantelzorgondersteuner van de gemeenten Terschelling en Vlieland, via 06-15249717 en aj.vd.belt@vlieland.nl.
Ben jij mantelzorger op Vlieland? Meld je aan voor de lunch voor mantelzorgers op 26 november in De Vliestroom.